"Ocells, papallones i flors", ressenya sobre el llibre ALES I PÈTALS - El Punt Avui

2013-10-18 15:00

Ressenya sobre el llibre ALES I PÈTALS, per David Bueno Torrens, a El Punt Avui, el 18 d'octubre del 2013.

Pot llegir la ressenya al web d'El Punt Avui clicant aquí.

 

Ocells, papallones i flors

L'holisme és una doctrina filosòfica que considera que certes realitats formen un tot que no es pot reduir a la suma de les parts, sinó que les ultrapassa. Tanmateix, però, per poder aprofundir suficientment en cada camp concret del coneixement i la cultura humans, ens cal parcel·lar-los. Per això no és gaire comú trobar llibres que uneixin, en un sol volum, poemes, notes zoològiques i botàniques, cançons, refranys i fotografies. Celdoni Fonoll, però, ja ens hi té acostumats.

Ara ens ofereix Ales i pètals, un poemari que, com és habitual en els seus treballs, és molt més que unsimple recull de versos (suposant que als versos se'ls pogués aplicar el qualificatiu de simples, cosa que no és certa).

Fonoll és cantant, recitador, poeta i músic, i un gran difusor de la poesia als Països Catalans. Fins ara ha versificat 600 espècies diferents d'animals, plantes i fongs: 221 ocells, 178 herbes, arbusts i lianes, 55 arbres, 50 bolets, 34 mamífers i 62 mol·luscs, aràcnids, crustacis, insectes, peixos d'aigua dolça, amfibis i rèptils, que ha anat recollint en dotze volums insòlits de poesia naturalística.

En aquesta ocasió ens delecta amb 35 espècies típiques dels Països Catalans: 16 d'ocells, 8 de papallones i 11 de plantes.

Per a cadascuna, un poema, una gran fotografia a tot color i alguna més en blanc i negre, fetes la majoria per Jaume Sañé, i interessants notes naturalistes i reculls de cultura popular.

A més, dues cançons

I, per acabar-ho d'arrodonir, un parell de cançons, un pròleg de Salvador Cardús i un epíleg de Lloll Bertran. Unes realitats que, en tradició holista, Fonoll ens recorda un cop més que en conjunt formen un tot que no es pot reduir a la suma de les parts, sinó que les ultrapassa.

 

Retorna

Lloc de cerca

© 2008 All rights reserved.